Så här fixar du enkelt nytt tak till din paviljong

Sommaren är här och helt plötsligt insåg jag att sommarpaviljongens tak är sönder och håller inte tätt från regn och rusk. Enklaste lösningen hade självklart varit att köpa ett nytt tak, men eftersom paviljongen är gammal så finns inte modellen kvar i handeln. Efter några dagars funderingar så kom jag till slutsatsen, att det går att tillverka ett eget tak med ganska billiga medel.

Här följer en kort steg för steg guide om hur jag gick tillväga och hur du kan applicera det på ditt paviljongstak.

1. Börja med att måtta upp taket och sidorna på din paviljong

När du har gjort det skall du skissa upp en mall av talet på en sida. För att bäst göra detta behöver du mycket papper. Bäst är om du kan hitta brunt emballagepapper. Du kan tejpa ihop flera pappvåder så att det tillsamman bildar en yta som täcker takets ena sida. I första läget behöver du enbart en mall av paviljongens ena sida med.

2. När du måttat upp en sida av taket så skall du rita rent detta så att du får fram mått för varje enskild del av talet. Tillsammans skall alla delar bilda ett helt tak. När du ritat rent din ritning kan varje del av taket se ut som bilden här nedan. På denna bilden visar jag hur mina delar såg ut.

skiss

 

3. När du nu har ritat upp hur stora delar du behöver för att göra ditt tak, så kommer nästa detalj i projektet. I mitt fall var ytan 3×2,5m. Det vill säga varje vägg är 3meter och höjden är 2,5meter. Du måste nu få tag på ett material som kommer att fungera som tak. Det bästa är om man kan få tag på en plastbelagd textil av typen som man gör båtkapell av. Detta material kan man finna hos båtfirmor eller speciella firmor som tillverkar och lagar kapell. Normalt sett så kan man köpa sådant material på löpmeter och att man själv sedan skär ut varje del för sig. Ett problem med att göra det själv är att du måste sy ihop delarna för att de skall hålla ihop. Detta kan vara ett ganska tungt jobb, och man behöver en symaskin av industrityp.

Med mitt tak gjorde jag som så att jag letade runt lite på nätet. Jag såg att det var flera företag som sålde stora lastbilskapell och stora banderoller och jag fick en idé om hur jag skulle dra nytta av deras produkter i mitt projekt. Efter en tids letande tog jag kontakt med ett företag och presenterade mitt projekt. De bad mig maila över mina skisser så de kunde ge mig en kostnadsberäkning. Företaget återkom med förslag på att de skulle trycka varje del på en kraftig banderollväv. Banderollväven är helt tät både för ljus och fukt, och i med detta förfarande så slapp jag att för egen räkning lägga tid och energi på att klippa ut allting efter mina mallar. Bäst av allt var att de även kunde trycka den i den färgen jag önskade samt att de också kunde hjälpa mig med att sy ihop alla delar till ett stycke. På så sätt jag fick ett komplett paket på en och samma gång. Prislappen för att ihop hamnade på 2.500 kronor + frakt, vilket jag tyckte var helt rimligt.

4. Dags att lägga på det nya taket.

Tänk på att det kan vara en bra idé att lossa och slacka lite på varje sida så att det inte sträcker ut paviljongenssidor för mycket, när du skall dra på taket. Det är bra om man är två eller tre personer när man skall göra detta så att man får det rätt. Efter cirka 5 minuter så fick vi på mitt tak, och slutresultatet blev perfekt.

Så här blev mitt tak färdigt. Jag är helnöjd.

paviljongtak-hemmafix

För att summera

Detta behöver du för att göra nytt takt till din sommar paviljong.

  • Cirka 2 rullar brunt emballagepapp.
  • Blyertspenna av grov modell.
  • Tejp av typen maskeringstape i 50 mm bredd.
  • Sax och skärkniv.
  • Takmaterial. I mitt fall valde jag en banderollduk ifrån ett företag jag fann på nätet.
  • Symaskin, av modellen kraftigare som kan sy grövre material. Har du ingen symaskin finns alternativet att precis som mig, låta någon annan sy ihop det åt dig.

Jag hoppas att du funnit detta intressant och att det gav dig en inblick i hur du med enkla medel kan skaffa dig ett nytt tak till paviljong.

Glad sommar önskar Målle!

Det här inlägget postades i Hemmafixande. Bokmärk permalänken.