Heminredning

Att svenskarna har tagit inredning till sitt hjärta är det nog ingen som missat de senaste åren. Inrednings- och gör-det-själv-programmen på TV har blivit ett stående inslag och det renoveras och dekoreras som aldrig förr i de svenska stugorna. Detta har också inneburit att det växt fram flera olika inredningsstilar, samt att antalet webbutiker inom heminredning ökat markant.

En av de populäraste är den klassiskt skandinaviska stilen. Den är stilren, minimalistisk och går nästan helt i vitt, accentuerat med svart eller någon enstaka färgklick. Även tidigare årtiondens inredningstrender har återupplivats på senare år. De smakfullare delarna av till exempel 70-talsdesigner nyproduceras nu, men man blickar även tillbaka till den svenska allmogen och många satsar på en klassiskt lantlig inredning som andas tidigt 1900-tal. Utmärkande för stilen är rustika trämöbler och fokus ligger på lokala hantverk.

Många inreder också med havet som tema. Färgerna går i blått och vitt och man använder sig av detaljer som ankare, rep och snäckskal. Man kallar stilen antingen marin eller ”New England” och den gör sig förstås särskilt bra i en stuga vid havet.

Sist min inte minst bör nämnas den moderna stilen. Här är det abstrakta former, färger och kontraster som gäller – att något är praktiskt är mindre viktigt.

Du behöver dock inte hålla dig till en enda stil när du inreder – det kan till och med bli ännu mer intressant om du blandar fritt.