Praktiska lösningar vid renovering av kök

Att renovera köket kan både vara ett litet eller ett oerhört stort projekt. Detta beror helt på vilka förutsättningar, men även vilka tankar man har. När renoveringen väl är på gång finns det ett par tips som kan vara användbara för att planera sitt nya kök och göra det så praktiskt och effektivt som möjligt. Räcker det med nya skåpsluckor eller är det dags för en ordentlig golvslipning.

Mycket förvaring

När det kommer till förvaring kan de allra flesta hålla med om att ju mer förvaringsytor man har desto bättre kommer man trivas i sitt kök. Det är skönt att kunna ställa undan alla ingredienser och redskap som man använder sig av och på så sätt skapa sig ett stilrent och prydligt kök.

Många arbetsytor

I ett kök är det meningen att man ska hacka, blanda, steka, diska och mycket mer och därför är det viktigt att se till att skapa många arbetsytor när man renoverar sitt kök. Detta gör det möjligt för flera familjemedlemmar att hjälpa till, men det är också skönt att själv slippa arbeta på en liten yta där det är svårt att få plats med både skärbrädor, skålar och liknande.

Praktisk köksö

Har du möjlighet är det mycket praktiskt och trevligt att sätta in en köksö. Detta skapar en öppen och social yta samtidigt som du får ännu mer förvaringsmöjligheter. Det krävs att du har ett större kök där det finns tillräckligt med plats, men det kommer inte att ångras.

En större eller extra diskho

Att diska är väl en av sysslorna som många helst hade velat avstå ifrån, men det behöver faktiskt göras då och då. Under en renovering kan det därför vara mycket praktiskt att sätta in en större vask än den klassiska som de flesta är vana vid att se eller till och med sätta in en extra diskho i köket. Detta är framförallt bra för de som spenderar mycket tid med matlagning, ofta har gäster över eller kanske har en extra stor familj.

Publicerat i Renovering | Lämna en kommentar

Att byta garageport

För alla som har ett eget garage där hemma kan det ibland vara nödvändigt att byta porten till detta. Dock är det inte något som man behöver göra särskilt ofta, detta eftersom en garageport sägs hålla i ungefär 30 år. Trots detta kan det vara bra att ha koll på hur det går till samt vilken typ av port man bör ersätta sin gamla med. Självklart kan det även hända att man behöver byta garageport inom en kortare tidsintervall än 30 år, detta eftersom dessa kan skadas och slitas ut genom andra sätt än åldrande. Exempel på faktorer som kan antyda att det kan vara dags att byta garageport kan bland annat vara rostiga eller skadade fjädrar och/eller beslag.

Eftersom en garageport kan utgöra en ganska påfallande del av ett hus när det gäller utseendet, så kan det även vara viktigt att ha en port som passar in i husets övriga utseende. Vilken typ av garageport bör man då välja? Eftersom det finns en mängd olika modeller och typer av dessa på marknaden, till varierande priser, så är detta förstås upp till var och en att avgöra för sig själva. Faktorer som är viktiga att ta hänsyn till är förstås saker som prisnivå, kvalitet, hur porten fungerar, utseende, och så vidare. När det gäller pris så bör man dock inte vara alltför fokuserad på att hitta en så billig port som möjligt. Detta eftersom garageportar som sagt är något som håller under väldigt lång tid, och där det därför är viktigt att få en som har tillräckligt bra kvalitet för att inte utgöra en fara och gå sönder med jämna mellanrum. Med detta sagt så innebär det förstås inte att man alltid måste välja det dyraste alternativet, men detta är helt enkelt faktorer värda att ta hänsyn till. Vi rekommenderar helt enkelt att man först kollar upp lite information själv, och sedan tar kontakt med en pålitlig återförsäljare.

Publicerat i Renovering | Lämna en kommentar

Att välja rätt spisfläkt

När man ska köpa och installera en ny spisfläkt finns det en del saker som man ska tänka på och kolla upp. Det är inte bara att rusa ut och köpa en snygg fläkt och smälla upp den på väggen – även om det skulle vara väldigt bekvämt. Som för så mycket annat finns det här regler som ska följas, och dessutom ska spisfläkten hålla en viss standard, uppfylla en viss funktion och framförallt ska den passa till huskonstruktionen.

Att tänka på vid val av spisfläkt

Det finns många olika typer av spisfläktar, såsom kolfilterfläkt, spiskåpa, alliancefläkt eller frånluftsfläkt. För att väja rätt typ, bör man veta vilket ventilationssystem som finns i huset. Är man en villaägare ska det finnas papper på vilket fläktsystem som finns i huset och bor man i lägenhet ska man alltid kolla med hyresvärden om vilken fläkt som passar. Oftast har flerfamiljshus central ventilation och då gäller andra förutsättningar. Man ska även tänka på att fläkten ska klara att rensa bort minst 75 % av matoset från luften, enligt boverkets regler. Vid installation kan en del fläktar kräva fasta eldragningar och därför är det lämpligt att en behörig elektriker sköter installationen. Likaså ska kanalen där luften går ut uppfylla kraven på brandsäkerhet. Behöver det dras nya kanaler måste man få de godkända av kommunen och sedan ska sotaren inspekteras kanalen så att den inte utgör någon brandfara.

Sen när allt detta är gjort börjar det roliga arbetet med att välja en ny snygg spisfläkt. De flesta spisfläktarna är vägghängda, men om man vill ha en köksö istället för ett traditionellt kök, finns det frihängda spisfläktar. Har man bara ett litet kök eller pentry, passar en underbyggnadsfläkt bra. Den monteras nämligen under eller i ett skåp och blir väldigt diskret. Fläktar kommer i olika former, färgar och material. Det är bara att välja ut sin favorit och sedan njuta av en matosfri inomhusmiljö. Sist men inte minst, tänk på att välja spisfläkt från en tillverkare som har ett bra utbud av reservdelar till bra priser.

Publicerat i Hemmafixande | Lämna en kommentar

Att anlita en plåtslagare

Vid arbeten där man måste anlita plåtslageri, exempelvis vid renovering, ombyggnad eller tillbyggnad, bör man tänka på vissa saker. Än så länge fungerar ROT-avdraget, varför det kan vara god idé att låta utföra arbeten i tid. Den sedan 2008 gällande avdragsrätten är 50 procent av arbetskostnaden. Maximala avdragsrätten är 50 000 kronor. Den som utför arbetet måste inneha F-skattsedel och arbetet måste vara slutbetalt för att vara giltigt till avdrag.

Var noga med vem du anlitar

Detta med F-skattsedel är viktigt att kontrollera med den man anlitar. Den visar att företagaren betalar moms och sociala avgifter och sköter detta väl. Anledningen är att oseriösa företagare inte skall konkurrera med de seriösa. Man kan vända sig till flera olika plåtslagare för att få offert så att man kan jämföra. På nätet kan man exempelvis hitta flera bra jämförelsesajter för att göra detta online.

Oavsett vad som behöver göras bör offerten vara uppdelad i arbetskostnad och material. Observera att det endast är för arbetskostnad som ROT-avdrag får göras. Gäller det exempelvis byte av häng- och stuprännor kan man dessutom jämföra priserna för dessa med en bygghandlare.

Publicerat i Hemmafixande | Lämna en kommentar

Pallkragar för en mer effektiv lastpall

Pallkragar är en produkt som vuxit fram i samarbete mellan transportindustrin och trävaruindustrin. Upprinnelsen är att man på 1950-talet började tillverka lastpallar i trä för att underlätta staplandet av vissa varor som skulle transporteras med lastbil. Det handlade dels om att underlätta i- och urlastning men också om att skydda varorna.

Med hjälp av pallkragen blev lastpallen betydligt mer effektiv. Dels behövde man inte fundera över om varorna skulle ramla av pallen när den lyftes av lastbilen (detta sker vanligtvis med en skjutstativtruck eller motviktstruck), dels fick man också ett skydd mot skador.

En annan effekt av att ha den kombinerade lastpallen/pallkragen var att man kunde standardisera själva lasten och på pricken ange vad det var köparen fick.

Det traditionella materialet i en pallkrage är alltså trä. Numera kan pallkragar dock fås i såväl aluminium som i plast. Särskilt i det senare fallet har man större möjligheter att skräddarsy pallen för särskilda typer av produkter. En plastprodukt är extremt formbar och kan därför i princip se ut hur som helst.

Konkurrensen inom den industri som tillverkar och tillhandahåller pallkragar och lastpallar är utomordentligt hård. Alla typer av emballage är typiska marginalprodukter som kunden vill ha till så låg kostnad som möjligt.

Tillverkarna av pallkragar har dock funnit en nymarknad för pallkragar under senare år. Det växande intresset för trädgårdsodling har gjort att odlarna själva velat hitta bra kantprodukter inom vilken odlingen kan äga rum och bevaras.

De största pallkragarna har dimensioner på upp till 1200x 1200 mm, vilket gör dem idealiska som odlingsbänkar. Går man till trädgårdsföretags hemsidor finner man exakt hur man ska bära sig åt för att utnyttja en eller flera pallkragar på bästa sätt.

Köper man en pallkrage för odling kan den med fördel vara begagnad. Genom detta användningsområde bör man kunna anta att vissa tillverkare har fått ett andningshål.

Pallkragar han du köpa hos JRG Eriksson Pall & Emballage

Publicerat i Lager & logistik | Lämna en kommentar

Varför anlita flyttfirma?

flytthjalp

För en privatperson som skall flytta från en lägenhet eller ett hus finns det ofta goda skäl att anlita en flyttfirma. Om man har bott länge på ett ställe och dessutom är en stor familj har man knappast en aning om hur mycket saker man har. Det är därför väldigt lätt att underskatta det åtagande som flyttningen innebär. Här kommer det professionella kunnandet in i bilden.

För att flytten skall kunna fungera utan alltför mycket mankemang kan det vara bra att kontakta flyttfirman i god tid. Man får då informera om vilket antal rum och källar- eller vindsutrymmen det gäller. Med sin vana att beräkna den totala volymen av flyttlasset kan då firman se till att det kommer hem ett tillräckligt antal med kartonger och annat emballagematerial så att man själv kan börja packa.

Vissa saker kan vara känsliga för stötar och tryck, som glas och porslin till exempel. Det kan vara bra att få hjälp med just den typen av detaljer från en erfaren flyttfirma. En annan sak som det kan vara bra att få hjälp med är förpackning av tavlor och väggdekorationer som kanske kräver speciella förpackningar. Flyttfirman kan också ge dig tips om vad du kan behöva bättringsmåla eller liknande.

Om man ska flytta långt kan det vara helt nödvändigt att anlita en flyttfirma för att få med allt på ett lass och på så sätt spara tid. Om du t.ex. bor i Malmö och ska flytta de 40 milen till Lidköping. För flyttstädning och om du är boende i Stockholmsregionen kan vi varmt rekommendera Balanzen.

Publicerat i Flytt | Lämna en kommentar

Energisnåla vitvaror

Sedan EU-energiklassningen för kyl- och frysskåp infördes har övergången från skåp av C, D, E och F-klass till de betydligt mer miljövänliga A- och B-klassade skåpen, gått i en rasande fart. Få är de som idag vill ha ens en B-klassad kyl eller frys och i de fall det förekommer rör det sig oftast om ett billigare alternativ för sommarstugan eller båten där skåpen bara är påslagna en bråkdel av året.

De allra flesta vill ha A-klassade skåp med ett eller flera plus. Även fast ett A+++ skåp kostar några tusenlappar mer i inköp får man på sikt igen merkostnaden, eftersom elförbrukningen går ner väsentligt. De flesta av oss är alltså beredda att lägga lite extra pengar för att få ett skåp som är snällare mot både miljön och plånboken.

Kyl- och frysskåp tillhör de vitvaror som är enklast att ge en miljöklassning. Det beror främst på att skåpen nuförtiden bara har en kompressor. Tidigare hade de normalt två. En annan faktor som bidrar till energibesparing är hur facken är placerade. Idag har de flesta skåp en betydligt mer optimal utformning av facken.

Andra typer av vitvaror är svårare få upp i A-klass utan att kompromissa med deras prestanda och effektivitet. Exempelvis tvättar en A-klassad tvättmaskin långsammare för att spara energi, vilket kan upplevas som en nackdel av vissa.

När man energiklassar tvättmaskiner och diskmaskiner tittar man på hur mycket vatten de förbrukar eftersom det är uppvärmningen av vattnet som drar energi. Idag kan en energisnål diskmaskin klara sig på så lite som 7-10 liter vatten på en körning medan en energisnål tvättmaskin drar cirka 50 liter.

Även om energisnåla produkter är dyrare är de nästan alltid värda den extra kostnaden. I många fall har man tjänat in investeringen på så lite som 3-5 år. Elpriserna kommer med all sannolikhet att stiga i framtiden vilket gör att energisnåla produkter blir än mer förmånliga på längre sikt.

Publicerat i Inredning | Lämna en kommentar

Så här fixar du enkelt nytt tak till din paviljong

Sommaren är här och helt plötsligt insåg jag att sommarpaviljongens tak är sönder och håller inte tätt från regn och rusk. Enklaste lösningen hade självklart varit att köpa ett nytt tak, men eftersom paviljongen är gammal så finns inte modellen kvar i handeln. Efter några dagars funderingar så kom jag till slutsatsen, att det går att tillverka ett eget tak med ganska billiga medel.

Här följer en kort steg för steg guide om hur jag gick tillväga och hur du kan applicera det på ditt paviljongstak.

1. Börja med att måtta upp taket och sidorna på din paviljong

När du har gjort det skall du skissa upp en mall av talet på en sida. För att bäst göra detta behöver du mycket papper. Bäst är om du kan hitta brunt emballagepapper. Du kan tejpa ihop flera pappvåder så att det tillsamman bildar en yta som täcker takets ena sida. I första läget behöver du enbart en mall av paviljongens ena sida med.

2. När du måttat upp en sida av taket så skall du rita rent detta så att du får fram mått för varje enskild del av talet. Tillsammans skall alla delar bilda ett helt tak. När du ritat rent din ritning kan varje del av taket se ut som bilden här nedan. På denna bilden visar jag hur mina delar såg ut.

skiss

 

3. När du nu har ritat upp hur stora delar du behöver för att göra ditt tak, så kommer nästa detalj i projektet. I mitt fall var ytan 3×2,5m. Det vill säga varje vägg är 3meter och höjden är 2,5meter. Du måste nu få tag på ett material som kommer att fungera som tak. Det bästa är om man kan få tag på en plastbelagd textil av typen som man gör båtkapell av. Detta material kan man finna hos båtfirmor eller speciella firmor som tillverkar och lagar kapell. Normalt sett så kan man köpa sådant material på löpmeter och att man själv sedan skär ut varje del för sig. Ett problem med att göra det själv är att du måste sy ihop delarna för att de skall hålla ihop. Detta kan vara ett ganska tungt jobb, och man behöver en symaskin av industrityp.

Med mitt tak gjorde jag som så att jag letade runt lite på nätet. Jag såg att det var flera företag som sålde stora lastbilskapell och stora banderoller och jag fick en idé om hur jag skulle dra nytta av deras produkter i mitt projekt. Efter en tids letande tog jag kontakt med ett företag och presenterade mitt projekt. De bad mig maila över mina skisser så de kunde ge mig en kostnadsberäkning. Företaget återkom med förslag på att de skulle trycka varje del på en kraftig banderollväv. Banderollväven är helt tät både för ljus och fukt, och i med detta förfarande så slapp jag att för egen räkning lägga tid och energi på att klippa ut allting efter mina mallar. Bäst av allt var att de även kunde trycka den i den färgen jag önskade samt att de också kunde hjälpa mig med att sy ihop alla delar till ett stycke. På så sätt jag fick ett komplett paket på en och samma gång. Prislappen för att ihop hamnade på 2.500 kronor + frakt, vilket jag tyckte var helt rimligt.

4. Dags att lägga på det nya taket.

Tänk på att det kan vara en bra idé att lossa och slacka lite på varje sida så att det inte sträcker ut paviljongenssidor för mycket, när du skall dra på taket. Det är bra om man är två eller tre personer när man skall göra detta så att man får det rätt. Efter cirka 5 minuter så fick vi på mitt tak, och slutresultatet blev perfekt.

Så här blev mitt tak färdigt. Jag är helnöjd.

paviljongtak-hemmafix

För att summera

Detta behöver du för att göra nytt takt till din sommar paviljong.

  • Cirka 2 rullar brunt emballagepapp.
  • Blyertspenna av grov modell.
  • Tejp av typen maskeringstape i 50 mm bredd.
  • Sax och skärkniv.
  • Takmaterial. I mitt fall valde jag en banderollduk ifrån ett företag jag fann på nätet. Jag bifogar länken här: www.skyltmakaren.se/banderoller.php
  • Symaskin, av modellen kraftigare som kan sy grövre material. Har du ingen symaskin finns alternativet att precis som mig, låta någon annan sy ihop det åt dig.

Jag hoppas att du funnit detta intressant och att det gav dig en inblick i hur du med enkla medel kan skaffa dig ett nytt tak till paviljong.

Glad sommar önskar Målle!

Publicerat i Hemmafixande | Lämna en kommentar

Säkerhetsdörrar är ett effektivt stöldskydd

Det finns flera olika typer av säkerhetsdörrar. Merparten av nya säkerhetsdörrar tillverkas av stål men det finns även säkerhetsdörrar tillverkade av trä med stålkärna. Dörrarna tillverkas efter standardmått eller efter en specifik måttbeställning i fabriker. Det finns stora valmöjligheter vad gäller dörrar och dörrarna går att få i de utseenden som önskas. Ofta försöker man efterlikna originaldörren för att ge bostaden samma känsla som resterande del av bostaden och trapphuset.

Reinhold Henriksson som varit chef för Stöldskyddsföreningen skriver här om olika säkerhetsdörrar

Säkerhetsdörrar delas in enligt ett klassificeringssystem avseende inbrottsklasser som följer svensk/europastandard. Säkerhetsdörrar ger förutom att skydda mot inbrott ofta ett skydd mot oljud och matos från trappuppgången samt verkar skyddande vid brand. Den lägsta klassen enligt klassificeringssystemet är klass 1. De dörrarna ger ett betydligt sämre skydd jämfört med dörrarna i t.ex. klass 4, som är mycket svårare att ta sig in igenom för en inbrottstjuv.

Det första steget är att välja leverantör. Sedan bör man begära offerter från leverantören för olika typer av dörrar och jämföra dem sinsemellan. Vad får din nya dörr kosta och vad värderar du högst? Är designen viktig eller är det framförallt säkerheten och skyddet mot inbrott som du tycker är viktigast. Fundera igenom dessa frågor i jakt på din nya säkerhetsdörr.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Viktigt att mäta fukthalten i källare

källareNu måste vi hitta en bra fuktmätare för att mäta av fukten i vår källare. Det känns på långa vägar att det är mycket fukt i källaren men frågan är om det är risk för fuktskada eller bara är normal fukthalt. Vi har sett att det finns ett antal olika fuktmätare att välja mellan och flera av dem verkar ha avancerade funktioner som vi troligen inte behöver. Vad vi har förstått det som så räcker det med en någorlunda enkel fuktmätare som mäter av fukthalten på en skala av oskadlig och skadlig fukthalt. Det finns termometrar som har fuktmätare inbyggda och det skulle kunna vara ett bra alternativ då vi alltid kan ha den inkopplad och se både temperatur och fukthalt för varje dag. De kostar såklart mer än en vanlig termometer men har flertalet funktioner som en vanlig termometer inte har. Vi är inne på att spendera en del pengar på denna fuktmätare också, just för att få en som mäter av korrekt och inte ger en differens på flera procent. Den fuktmätare vi bestämmer oss för kommer vi kunna använda även till vinden om det behövs framöver samt till matförrådet som även det ligger i källaren. Vi borde nog ha skaffat oss en fuktmätare innan det övergick till att bli så fuktigt i källaren som det är idag men förhoppningsvis är vi inte ute allt för sent och lyckas kanske återställa allt med en bra luftrenare.

För att undvika att upptäcka en fuktskada för sent är det väldigt bra att ha en fuktmätare hemma som ständigt håller koll på luftfuktigheten i huset. Svårt kan vara att veta hur det ser ut inuti väggar och golv men med något mer avancerade fuktmätare kan man även mäta fukthalten inuti material som trä där fukt ofta uppstår. Kikar man runt lite på internet eller frågar i butik så upptäcker man ganska snabbt att det finns många olika fuktmätare som är anpassade för olika typ av användningsområden. Vissa är gjorda för hemmabruk och andra för mer avancerad användning inom byggprojekt och liknande. De flesta är dock ganska enkla att både använda och läsa av. Självklart har man alltid instruktioner som medföljer till hjälp men de är sällan krångliga utan är enkla att hantera. Ska man mäta fukt i väggar, golv eller tak av trämaterial så bör man kontrollera att den fuktmätare man köper har dessa funktioner samt att de är väl utvecklade och faktiskt ger ett korrekt resultat och inte är av den billigaste och enklaste varianten. Säkrast är att fråga sig fram av personer som kan området för att vara helt säker på att man köper en produkt som ger det man vill ha.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar