Vilka verktyg behöver du för dina hemrenoveringsprojekt?

Om du har bestämt dig för att bygga om ditt hem kommer du snabbt att få reda på att det finns många olika verktyg som kommer att krävas. I själva verket finns det inget sätt att du kommer att veta vilka rätt verktyg är utan att du faktiskt ser dem i bruk. Därför är det viktigt att du lär dig om några av de mest grundläggande verktygen som du ska använda under ditt hemrenoveringsprojekt. Dessa verktyg inkluderar följande:

Ett av de vanligaste verktygen som en husägare ska använda är en skruvmejsel. Detta beror på att det är en av de viktigaste utrustningarna som kommer att behövas för nästan alla ombyggnadsprojekt. Därför är det viktigt att du lär dig hur du använder de bästa skruvmejslarna så att du kan se till att du kan göra det bästa jobbet möjligt. Detta inkluderar att lära sig att välja den bästa skruvmejseln samt att lära sig hur man använder olika storlekar på olika typer av skruvar för att göra ditt projekt enklare och snabbare.

Ett annat verktyg som du ska hitta är en hammare. Medan hammare i allmänhet kommer att användas för olika andra ändamål, bör du ta dig tid att lära dig hur du effektivt använder dessa för att hjälpa dig att få jobbet gjort. När allt kommer omkring kommer många människor som börjar bygga om sina hem helt enkelt att köpa materialen och börja hamra på sina projekt. Därför vill du se till att du lär dig hur du använder rätt typ av hammare för att säkerställa att du får de resultat du vill ha.

En borr är också något som du bör bekanta dig med för alla renoveringsprojekt. Även om det inte finns många andra typer av verktyg som du behöver för en ombyggnad, bör du lära dig vad du kan innan du spenderar pengar på att köpa dem. Dessutom vill du bekanta dig med de olika typerna av borrar som finns tillgängliga för försäljning för att göra din totala ombyggnadsupplevelse mycket enklare och mindre stressande. När allt kommer omkring, medan en övning kan göra jobbet, är det viktigt att se till att du använder en som är pålitlig för att hjälpa dig att avsluta ditt projekt i tid. Naturligtvis bör du ta hänsyn till alla specifika krav som du har när det gäller att välja en borr så att du kan se till att du har den mest effektiva utrustningen som finns tillgänglig för dina behov.

Den sista typen av verktyg som du vill veta vilka verktyg du behöver för dina renoveringsprojekt hem börjar med en justerbar skiftnyckel. Som namnet antyder kommer du att använda det här verktyget för att justera olika aspekter av projektet du arbetar med. Du kan till exempel använda en skiftnyckel för att dra åt eller lossa muttrarna och bultarna som du använder under projektet. Dessutom kan du också använda den justerbara skiftnyckeln för att ändra storleken på muttrarna och bultarna som används i projektet så att de kommer närmare storleken på skruvarna som används.

De andra typerna av verktyg som du kommer att behöva för ditt hemrenoveringsprojekt är elverktyg. Vanligtvis är dessa kraftnycklar förutom olika uttag och drivtänger. För att kunna köpa rätt verktyg måste du dock först överväga den erfarenhetsnivå som du för närvarande har i renoveringsprojekt. Om du aldrig har använt något av verktygen förut kan det vara bättre för dig att försöka anställa en professionell entreprenör snarare än att försöka köpa alla verktygen på egen hand. Ändå, om du är erfaren, finns det några bra erbjudanden som du kan hitta genom att shoppa runt i hemmet förbättringsbutiker, samt genom att köpa artiklar som du kan ta med dig när du handlar.

Publicerat i Hemmafixande | Lämna en kommentar

Att välja rätt spisfläkt

När man ska köpa och installera en ny spisfläkt finns det en del saker som man ska tänka på och kolla upp. Det är inte bara att rusa ut och köpa en snygg fläkt och smälla upp den på väggen – även om det skulle vara väldigt bekvämt. Som för så mycket annat finns det här regler som ska följas, och dessutom ska spisfläkten hålla en viss standard, uppfylla en viss funktion och framförallt ska den passa till huskonstruktionen.

Att tänka på vid val av spisfläkt

Det finns många olika typer av spisfläktar, såsom kolfilterfläkt, spiskåpa, alliancefläkt eller frånluftsfläkt. För att väja rätt typ, bör man veta vilket ventilationssystem som finns i huset. Hör av dig till Edoff Bygg & Ventilation om du bor i trakterna kring Linköping, Åtvidaberg eller Mjölby i Östergötland. Är man en villaägare ska det finnas papper på vilket fläktsystem som finns i huset och bor man i lägenhet ska man alltid kolla med hyresvärden om vilken fläkt som passar. Oftast har flerfamiljshus central ventilation och då gäller andra förutsättningar. Man ska även tänka på att fläkten ska klara att rensa bort minst 75 % av matoset från luften, enligt boverkets regler. Vid installation kan en del fläktar kräva fasta eldragningar och därför är det lämpligt att en behörig elektriker sköter installationen. Likaså ska kanalen där luften går ut uppfylla kraven på brandsäkerhet. Behöver det dras nya kanaler måste man få de godkända av kommunen och sedan ska sotaren inspekteras kanalen så att den inte utgör någon brandfara.

Sen när allt detta är gjort börjar det roliga arbetet med att välja en ny snygg spisfläkt. De flesta spisfläktarna är vägghängda, men om man vill ha en köksö istället för ett traditionellt kök, finns det frihängda spisfläktar. Har man bara ett litet kök eller pentry, passar en underbyggnadsfläkt bra. Den monteras nämligen under eller i ett skåp och blir väldigt diskret. Fläktar kommer i olika former, färgar och material. Det är bara att välja ut sin favorit och sedan njuta av en matosfri inomhusmiljö. Sist men inte minst, tänk på att välja spisfläkt från en tillverkare som har ett bra utbud av reservdelar till bra priser.

Publicerat i Hemmafixande | Lämna en kommentar

Fördelarna med att använda en trappstege

Det finns olika fördelar med att använda trappstegar eller arbetsbockar. Jämfört med många andra hushållsmedel för hemmet är detta ett som är väldigt enkelt och enkelt att använda. I själva verket kan vissa människor bli chockade över att få veta att det är en relativt enkel enhet att ställa upp. Det faktum att det kan tas ner så lätt betyder att någon som kan ha problem med att stå upp på morgonen kan göra det med lätthet.

Utöver detta är fördelarna med att använda en trappstege många. Dessa inkluderar det faktum att det kan förbättra hållning. På grund av detta kommer människor som ofta lider av ryggsmärta att upptäcka att detta kan göra stor skillnad. I själva verket kan det till och med förhindra ryggsmärtor. Det kan också förhindra utveckling av relaterade tillstånd, såsom benvärk eller ledvärk. Om du upptäcker att du ofta befinner dig i en position där du inte kan böja ordentligt, är en trappstege sannolikt en viktig och värdefull del av ditt liv.

En av de vanligaste fördelarna med trappstegen är att den är en mycket enkel och säker enhet att använda. Den som har använt en under en längre tid kommer att vittna om detta. Av den anledningen väljer många människor som letar efter alternativa och mer naturliga sätt att förbättra sin hälsa att använda en trappstege. Det är också ett bra hjälpmedel för dem som återhämtar sig efter en olycka eller de som har fått muskelskador.

Naturligtvis finns det ett antal andra fördelar med att ha en liten trappstege hemma. En av dessa är det faktum att den är otroligt mångsidig. Du kan enkelt använda den på ett antal olika sätt. En av dessa är om du vill använda den för att höja fötterna efter att ha varit sjuk. Detta kan förhindra uppkomsten av flera problem, såsom dålig cirkulation och ryggont. Om du har ett liknande problem kan du helt enkelt flytta trappstegen åt sidan så att du kan få bättre luftflöde och lindra lite av ditt obehag.

Det finns ett antal andra fördelar med att äga en liten trappstege hemma. Till exempel kan detta vara ett mycket användbart föremål att ha om du har barn som är hyperaktiva och svåra att kontrollera. De kan ofta inte stå stilla och kan lätt distraheras. Genom att låta dem stå på trappstegen, kommer det att göra det möjligt för dem att få den balans de behöver så att de kan förbli lugna och fokuserade.

Slutligen kan man inte förbise fördelarna med att använda en trappstege hemma. För det första kan du vara säker på att ditt hem är mer stabilt och att du inte behöver oroa dig för att halka eller falla. Om du är i stånd att placera benen mellan trappstegen, kommer du att kunna hålla dig upprätt under mycket längre tid. Det kommer också att hindra dig från att skada dig själv.

Publicerat i Renovering | Lämna en kommentar

Tips när hyra in städservice

Om du funderar på att anlita ett städföretag, det finns ett antal saker du bör vara medveten om. Några tips när du ska hyra en städservice kan hjälpa dig att göra rätt val när det gäller att anlita ett företag. Det första som du måste tänka på är företagets rykte, eftersom du trots allt vill hitta en tjänst som kommer att tillhandahålla kvalitetsservice.

En av de viktigaste tips när man ska anlita en städservice som t.ex. Klara Städ är att titta på vad deras kundkrets har att säga om dem. Du bör be om remisser eller recensioner, eller ens ringa några av sina tidigare kunder, bara för att se om de hade en upplevelse som du vill replikera själv.

Ett annat tips som du måste följa när du ska anlita en städservice är att försöka hitta ett företag som har en mer professionell inställning till städning. Många gånger är människor inte vana vid att se någon göra sin egen städning, särskilt om de inte är utbildade. Du bör också överväga hur mycket erfarenhet personen har med städföretag. Detta kan hjälpa dig att avgöra om de kommer att kunna tillhandahålla kvalitetsservice för dig.

Ställ också frågor till företaget som du funderar på. Fråga dem hur länge de har varit i branschen, och hur många kunder de har tjänat. Detta gör att du kan jämföra de tjänster de tillhandahåller med dem som en konkurrent tillhandahåller. Du bör också ta reda på hur mycket tjänsterna kostar och hur ofta de tar hand om dina städbehov. Du kanske upptäcker att ditt företag erbjuder tjänster till en lägre kostnad än konkurrenterna, och detta kan gynna dig på flera olika sätt.

Det bästa tipset när du ska hyra en städservice är att komma ihåg att kontrollera referenser av den person du funderar på att anställa. Fråga dem om eventuella tidigare klagomål och / eller oro som de har haft med företaget som de arbetade för. Se till att du är bekväm med deras svar. Det är också en bra idé att kontakta några tidigare kunder i företaget för att se hur de kände för sitt arbete.

Som ni ser finns det ett antal tips på när man ska hyra en städservice tillgänglig, men den viktigaste är att välja ett företag som har ett professionellt förhållningssätt till städning. Om de erbjuder ett omfattande antal tjänster, betyder det att de kommer att erbjuda dig bättre kvalitet städtjänster.

Publicerat i Hemmafixande | Lämna en kommentar

Praktiska lösningar vid renovering av kök

Att renovera köket kan både vara ett litet eller ett oerhört stort projekt. Detta beror helt på vilka förutsättningar, men även vilka tankar man har. När renoveringen väl är på gång finns det ett par tips som kan vara användbara för att planera sitt nya kök och göra det så praktiskt och effektivt som möjligt. Räcker det inte med nya skåpsluckor kanske det är dags för en ordentlig golvslipning.

Mycket förvaring

När det kommer till förvaring kan de allra flesta hålla med om att ju mer förvaringsytor man har desto bättre kommer man trivas i sitt kök. Det är skönt att kunna ställa undan alla ingredienser och redskap som man använder sig av och på så sätt skapa sig ett stilrent och prydligt kök.

Många arbetsytor

I ett kök är det meningen att man ska hacka, blanda, steka, diska och mycket mer och därför är det viktigt att se till att skapa många arbetsytor när man renoverar sitt kök. Detta gör det möjligt för flera familjemedlemmar att hjälpa till, men det är också skönt att själv slippa arbeta på en liten yta där det är svårt att få plats med både skärbrädor, skålar och liknande.

Praktisk köksö

Har du möjlighet är det mycket praktiskt och trevligt att sätta in en köksö. Detta skapar en öppen och social yta samtidigt som du får ännu mer förvaringsmöjligheter. Det krävs att du har ett större kök där det finns tillräckligt med plats, men det kommer inte att ångras.

En större eller extra diskho

Att diska är väl en av sysslorna som många helst hade velat avstå ifrån, men det behöver faktiskt göras då och då. Under en renovering kan det därför vara mycket praktiskt att sätta in en större vask än den klassiska som de flesta är vana vid att se eller till och med sätta in en extra diskho i köket. Detta är framförallt bra för de som spenderar mycket tid med matlagning, ofta har gäster över eller kanske har en extra stor familj.

Publicerat i Renovering | Lämna en kommentar

Att byta garageport

För alla som har ett eget garage där hemma kan det ibland vara nödvändigt att byta porten till detta. Dock är det inte något som man behöver göra särskilt ofta, detta eftersom en garageport sägs hålla i ungefär 30 år. Trots detta kan det vara bra att ha koll på hur det går till samt vilken typ av port man bör ersätta sin gamla med. Självklart kan det även hända att man behöver byta garageport inom en kortare tidsintervall än 30 år, detta eftersom dessa kan skadas och slitas ut genom andra sätt än åldrande. Exempel på faktorer som kan antyda att det kan vara dags att byta garageport kan bland annat vara rostiga eller skadade fjädrar och/eller beslag.

Eftersom en garageport kan utgöra en ganska påfallande del av ett hus när det gäller utseendet, så kan det även vara viktigt att ha en port som passar in i husets övriga utseende. Vilken typ av garageport bör man då välja? Eftersom det finns en mängd olika modeller och typer av dessa på marknaden, till varierande priser, så är detta förstås upp till var och en att avgöra för sig själva. Faktorer som är viktiga att ta hänsyn till är förstås saker som prisnivå, kvalitet, hur porten fungerar, utseende, och så vidare. När det gäller pris så bör man dock inte vara alltför fokuserad på att hitta en så billig port som möjligt. Detta eftersom garageportar som sagt är något som håller under väldigt lång tid, och där det därför är viktigt att få en som har tillräckligt bra kvalitet för att inte utgöra en fara och gå sönder med jämna mellanrum. Med detta sagt så innebär det förstås inte att man alltid måste välja det dyraste alternativet, men detta är helt enkelt faktorer värda att ta hänsyn till. Vi rekommenderar helt enkelt att man först kollar upp lite information själv, och sedan tar kontakt med en pålitlig återförsäljare.

Publicerat i Renovering | Lämna en kommentar

Att anlita en plåtslagare

Vid arbeten där man måste anlita plåtslageri, exempelvis vid renovering, ombyggnad eller tillbyggnad, bör man tänka på vissa saker. Än så länge fungerar ROT-avdraget, varför det kan vara god idé att låta utföra arbeten i tid. Den sedan 2008 gällande avdragsrätten är 50 procent av arbetskostnaden. Maximala avdragsrätten är 50 000 kronor. Den som utför arbetet måste inneha F-skattsedel och arbetet måste vara slutbetalt för att vara giltigt till avdrag.

Var noga med vem du anlitar

Detta med F-skattsedel är viktigt att kontrollera med den man anlitar. Den visar att företagaren betalar moms och sociala avgifter och sköter detta väl. Anledningen är att oseriösa företagare inte skall konkurrera med de seriösa. Man kan vända sig till flera olika plåtslagare för att få offert så att man kan jämföra. På nätet kan man exempelvis hitta flera bra jämförelsesajter för att göra detta online.

Oavsett vad som behöver göras bör offerten vara uppdelad i arbetskostnad och material. Observera att det endast är för arbetskostnad som ROT-avdrag får göras. Gäller det exempelvis byte av häng- och stuprännor kan man dessutom jämföra priserna för dessa med en bygghandlare.

Publicerat i Hemmafixande | Lämna en kommentar

Pallkragar för en mer effektiv lastpall

Pallkragar är en produkt som vuxit fram i samarbete mellan transportindustrin och trävaruindustrin. Upprinnelsen är att man på 1950-talet började tillverka lastpallar i trä för att underlätta staplandet av vissa varor som skulle transporteras med lastbil. Det handlade dels om att underlätta i- och urlastning men också om att skydda varorna.

Med hjälp av pallkragen blev lastpallen betydligt mer effektiv. Dels behövde man inte fundera över om varorna skulle ramla av pallen när den lyftes av lastbilen (detta sker vanligtvis med en skjutstativtruck eller motviktstruck), dels fick man också ett skydd mot skador. En annan viktig åtgärd för att undvika olyckor och skador är att personalen som hanterar bl.a. truckar har genomgått en bra truckutbildning.

En annan effekt av att ha den kombinerade lastpallen/pallkragen var att man kunde standardisera själva lasten och på pricken ange vad det var köparen fick.

Det traditionella materialet i en pallkrage är alltså trä. Numera kan pallkragar dock fås i såväl aluminium som i plast. Särskilt i det senare fallet har man större möjligheter att skräddarsy pallen för särskilda typer av produkter. En plastprodukt är extremt formbar och kan därför i princip se ut hur som helst.

Konkurrensen inom den industri som tillverkar och tillhandahåller pallkragar och lastpallar är utomordentligt hård. Alla typer av emballage är typiska marginalprodukter som kunden vill ha till så låg kostnad som möjligt.

Tillverkarna av pallkragar har dock funnit en nymarknad för pallkragar under senare år. Det växande intresset för trädgårdsodling har gjort att odlarna själva velat hitta bra kantprodukter inom vilken odlingen kan äga rum och bevaras.

De största pallkragarna har dimensioner på upp till 1200x 1200 mm, vilket gör dem idealiska som odlingsbänkar. Går man till trädgårdsföretags hemsidor finner man exakt hur man ska bära sig åt för att utnyttja en eller flera pallkragar på bästa sätt.

Köper man en pallkrage för odling kan den med fördel vara begagnad. Genom detta användningsområde bör man kunna anta att vissa tillverkare har fått ett andningshål.

Pallkragar han du köpa hos JRG Eriksson Pall & Emballage

Publicerat i Lager & logistik | Lämna en kommentar

Varför anlita flyttfirma?

flytthjalp

För en privatperson som skall flytta från en lägenhet eller ett hus finns det ofta goda skäl att anlita en flyttfirma. Om man har bott länge på ett ställe och dessutom är en stor familj har man knappast en aning om hur mycket saker man har. Det är därför väldigt lätt att underskatta det åtagande som flyttningen innebär. Här kommer det professionella kunnandet in i bilden.

För att flytten skall kunna fungera utan alltför mycket mankemang kan det vara bra att kontakta flyttfirman i god tid. Man får då informera om vilket antal rum och källar- eller vindsutrymmen det gäller. Med sin vana att beräkna den totala volymen av flyttlasset kan då firman se till att det kommer hem ett tillräckligt antal med kartonger och annat emballagematerial så att man själv kan börja packa.

Vissa saker kan vara känsliga för stötar och tryck, som glas och porslin till exempel. Det kan vara bra att få hjälp med just den typen av detaljer från en erfaren flyttfirma. En annan sak som det kan vara bra att få hjälp med är förpackning av tavlor och väggdekorationer som kanske kräver speciella förpackningar. Flyttfirman kan också ge dig tips om vad du kan behöva bättringsmåla eller liknande.

Om man ska flytta långt kan det vara helt nödvändigt att anlita en flyttfirma för att få med allt på ett lass och på så sätt spara tid. Om du t.ex. bor i Malmö och ska flytta de 40 milen till Lidköping. För flyttstädning och om du är boende i Stockholmsregionen kan vi varmt rekommendera Balanzen.

Publicerat i Flytt | Lämna en kommentar

Energisnåla vitvaror

Sedan EU-energiklassningen för kyl- och frysskåp infördes har övergången från skåp av C, D, E och F-klass till de betydligt mer miljövänliga A- och B-klassade skåpen, gått i en rasande fart. Få är de som idag vill ha ens en B-klassad kyl eller frys och i de fall det förekommer rör det sig oftast om ett billigare alternativ för sommarstugan eller båten där skåpen bara är påslagna en bråkdel av året.

De allra flesta vill ha A-klassade skåp med ett eller flera plus. Även fast ett A+++ skåp kostar några tusenlappar mer i inköp får man på sikt igen merkostnaden, eftersom elförbrukningen går ner väsentligt. De flesta av oss är alltså beredda att lägga lite extra pengar för att få ett skåp som är snällare mot både miljön och plånboken.

Kyl- och frysskåp tillhör de vitvaror som är enklast att ge en miljöklassning. Det beror främst på att skåpen nuförtiden bara har en kompressor. Tidigare hade de normalt två. En annan faktor som bidrar till energibesparing är hur facken är placerade. Idag har de flesta skåp en betydligt mer optimal utformning av facken.

Andra typer av vitvaror är svårare få upp i A-klass utan att kompromissa med deras prestanda och effektivitet. Exempelvis tvättar en A-klassad tvättmaskin långsammare för att spara energi, vilket kan upplevas som en nackdel av vissa.

När man energiklassar tvättmaskiner och diskmaskiner tittar man på hur mycket vatten de förbrukar eftersom det är uppvärmningen av vattnet som drar energi. Idag kan en energisnål diskmaskin klara sig på så lite som 7-10 liter vatten på en körning medan en energisnål tvättmaskin drar cirka 50 liter.

Även om energisnåla produkter är dyrare är de nästan alltid värda den extra kostnaden. I många fall har man tjänat in investeringen på så lite som 3-5 år. Elpriserna kommer med all sannolikhet att stiga i framtiden vilket gör att energisnåla produkter blir än mer förmånliga på längre sikt.

Publicerat i Inredning | Lämna en kommentar