Bygga fritidshus

Det enda som egentligen skiljer ett fritidshus från ett permanent boende är förutom att man inte avser att bo där permanent så behöver det inte vara handikappanpassat och de behöver inte uppfylla energikraven som ställs i Boverkets byggregler. För övrigt är det samma regler som gäller. Trots detta så är det betydligt ovanligare att man anlitar en professionell snickare utan man brukar välja att göra det mesta själv. Anledningen är troligtvis för att man ser det som ett temporärt boende och då behöver kvalitén inte vara den samma som i ett hus som man bor i året om. Detta är dock ett tankesätt som kan bli dyrt i längden. Väljer man att koppla vatten och snickra själv så ökar risken att till exempel att rören fryser på vintern eller att man får vattenläckor som man sedan måste åtgärda och det i sig kostar pengar. När man väljer att bygga huset själv behöver man dessutom många olika typer av verktyg som cirkelsågar och spikpistoler. Dessa kan vara dyra att köpa, men ofta kan man hyra de mest kostsamma maskinerna eftersom man troligtvis inte kommer ha så stor användning av dem när huset står färdigt.

En annan nackdel med att tänka kortsiktigt med sitt fritidshus är att om man gör det rätt från början så ökar värdet på huset, dessutom så har man möjligheten att flytta in permanent utan att behöva totalrenovera hela huset innan.

Det är också svårare och svårare att få tag i professionell hjälp. Oftast får man tips av grannen eller av någon bekant och då blir jobbet oftast inte rätt utfört. Dock finns det några butiker kvar i Sverige som fortfarande har kompetent personal som kan ge tips och råd när man ska snickra på ditt fritidshus, så att man gör rätt från början och slipper alla följdkostnader om man gör fel.