Pallkragar för en mer effektiv lastpall

Pallkragar är en produkt som vuxit fram i samarbete mellan transportindustrin och trävaruindustrin. Upprinnelsen är att man på 1950-talet började tillverka lastpallar i trä för att underlätta staplandet av vissa varor som skulle transporteras med lastbil. Det handlade dels om att underlätta i- och urlastning men också om att skydda varorna.

Med hjälp av pallkragen blev lastpallen betydligt mer effektiv. Dels behövde man inte fundera över om varorna skulle ramla av pallen när den lyftes av lastbilen (detta sker vanligtvis med en skjutstativtruck eller motviktstruck), dels fick man också ett skydd mot skador. En annan viktig åtgärd för att undvika olyckor och skador är att personalen som hanterar bl.a. truckar har genomgått en bra truckutbildning.

En annan effekt av att ha den kombinerade lastpallen/pallkragen var att man kunde standardisera själva lasten och på pricken ange vad det var köparen fick.

Det traditionella materialet i en pallkrage är alltså trä. Numera kan pallkragar dock fås i såväl aluminium som i plast. Särskilt i det senare fallet har man större möjligheter att skräddarsy pallen för särskilda typer av produkter. En plastprodukt är extremt formbar och kan därför i princip se ut hur som helst.

Konkurrensen inom den industri som tillverkar och tillhandahåller pallkragar och lastpallar är utomordentligt hård. Alla typer av emballage är typiska marginalprodukter som kunden vill ha till så låg kostnad som möjligt.

Tillverkarna av pallkragar har dock funnit en nymarknad för pallkragar under senare år. Det växande intresset för trädgårdsodling har gjort att odlarna själva velat hitta bra kantprodukter inom vilken odlingen kan äga rum och bevaras.

De största pallkragarna har dimensioner på upp till 1200x 1200 mm, vilket gör dem idealiska som odlingsbänkar. Går man till trädgårdsföretags hemsidor finner man exakt hur man ska bära sig åt för att utnyttja en eller flera pallkragar på bästa sätt.

Köper man en pallkrage för odling kan den med fördel vara begagnad. Genom detta användningsområde bör man kunna anta att vissa tillverkare har fått ett andningshål.

Pallkragar han du köpa hos JRG Eriksson Pall & Emballage

Det här inlägget postades i Lager & logistik. Bokmärk permalänken.