Garageportsöppnare

Det är många som väljer det bekväma alternativet i väldigt många situationer (inget fel med det!) och när det kommer till valet mellan att behöva kliva ur bilen för att öppna garagedörren eller stanna i bilen och låta dörren öppnas från långt håll så är det få som bestämmer sig för att gå med det första alternativet. Men innan man installerar en garageportsöppnare så måste man göra lite research så att man faktiskt skaffar något som är ämnat för just porten som man själv har.

Olika sorters garageportsöppnare

Alla garagedörrar kan öppnas med hjälp av en fjärrkontroll som sätter igång en motor som sedan öppnar dörren, men alla portar är inte likadana, och det finns faktiskt en hel del olika versioner. Några exempel är vipport, som med hjälp av dragfjädrar har rörliga delar, och slagport, som är som en vanlig dörr. Just därför kan inte alla ha samma typ av garageportsöppnare.

Har man tur och ändå måste byta ut sin garagedörr så kommer man snabbt inse att nästan alla försäljare kommer att erbjuda motordrivna portöppnare tillsammans med den nya dörren. Då slipper man själv försöka ta reda på ifall ens dörr och portöppnare faktiskt matchar. Om man dock väljer att ha kvar sin gamla dörr så måste man för det mesta få hjälp av en fackman som kan mer än en själv.

Säkerhet och komfort

Självklart så uppfyller alla nya garageportar dagens krav på säkerhet och bekvämlighet. De har till och med tillverkats utifrån dessa krav. Andra krav som nästan alla nya modeller uppfyller är de som begärs för att en motordriven öppningsfunktion ska kunna installeras. Den modell som är den enklaste är faktiskt gjord för att bli försedd med en motordriven öppningsfunktion, och det är takskjutporten. Den öppnas genom att rullas upp av motorn. Den är faktiskt mycket säkrare än en takskjutport som är manuellt styrd, eftersom motorn håller den nere när den är i stängt läge. Den brukar ofta även vara försedd med en uppskjutningsspärr.