Att välja rätt spisfläkt

När man ska köpa och installera en ny spisfläkt finns det en del saker som man ska tänka på och kolla upp. Det är inte bara att rusa ut och köpa en snygg fläkt och smälla upp den på väggen – även om det skulle vara väldigt bekvämt. Som för så mycket annat finns det här regler som ska följas, och dessutom ska spisfläkten hålla en viss standard, uppfylla en viss funktion och framförallt ska den passa till huskonstruktionen.

Att tänka på vid val av spisfläkt

Det finns många olika typer av spisfläktar, såsom kolfilterfläkt, spiskåpa, alliancefläkt eller frånluftsfläkt. För att väja rätt typ, bör man veta vilket ventilationssystem som finns i huset. Hör av dig till Edoff Bygg & Ventilation om du bor i trakterna kring Linköping, Åtvidaberg eller Mjölby i Östergötland. Är man en villaägare ska det finnas papper på vilket fläktsystem som finns i huset och bor man i lägenhet ska man alltid kolla med hyresvärden om vilken fläkt som passar. Oftast har flerfamiljshus central ventilation och då gäller andra förutsättningar. Man ska även tänka på att fläkten ska klara att rensa bort minst 75 % av matoset från luften, enligt boverkets regler. Vid installation kan en del fläktar kräva fasta eldragningar och därför är det lämpligt att en behörig elektriker sköter installationen. Likaså ska kanalen där luften går ut uppfylla kraven på brandsäkerhet. Behöver det dras nya kanaler måste man få de godkända av kommunen och sedan ska sotaren inspekteras kanalen så att den inte utgör någon brandfara.

Sen när allt detta är gjort börjar det roliga arbetet med att välja en ny snygg spisfläkt. De flesta spisfläktarna är vägghängda, men om man vill ha en köksö istället för ett traditionellt kök, finns det frihängda spisfläktar. Har man bara ett litet kök eller pentry, passar en underbyggnadsfläkt bra. Den monteras nämligen under eller i ett skåp och blir väldigt diskret. Fläktar kommer i olika former, färgar och material. Det är bara att välja ut sin favorit och sedan njuta av en matosfri inomhusmiljö. Sist men inte minst, tänk på att välja spisfläkt från en tillverkare som har ett bra utbud av reservdelar till bra priser.

Det här inlägget postades i Hemmafixande. Bokmärk permalänken.