Olika sätt att finansiera en renovering

finansiera renoveringAtt bygga om hemma kostar pengar, det råder det inga tvivel om. Finansieringen av ombyggnationen kan dock göras på olika sätt. Det är också skillnad på olika finaniseringslösningar och hur mycket pengar du sparar på att välja rätt finansiering. Här går vi igenom några sätt att finansiera om- och tillbyggnader av det egna huset eller lägenheten.

Sparade pengar

Att ha ett sparkapital är bra. Det kan vara en mycket bra lösning för att finansiera en renovering av hemmet. Om man finansierar renoveringen med sitt sparkapital slipper man belåna huset eller lägenheten mer än den redan är. Däremot bör man fråga sig om det är värt det i slutändan när ränteläget är som det är. Det finns goda möjligheter att få bättre avkastning på sitt sparkapital än kostnaden för räntan på ett utökat lån. Om räntan är låg och du tror dig kunna få högre avkastning på t.ex. börsen så är det rätt att låna pengar till din renovering. Ännu bättre blir det om din bostad redan är ganska lågt belånad. Det gör att du har större utrymme att öka på dit befintliga bolån.

Låna till renovering

Att låna till renovering kan vara lönsamt som vi nämnde i slutat av ovanstående text. Det an bör tänka på när det gäkker lån är att de kostar pengar. Det finns också en risk att räntan förändras till din nackdel. Om du har et sparkapital löper du mindre risk att ditt lån blir ett stort problem. Börjar det kosta för mycket kan du amortera av en stor del och på så sätt kapa dina framtida kostnader. Om du däremot har dålig ekonomi utan besparingar samt en redan högt belånad bostad kan ytterligare ett lån få din ekonomi i gungning. Gör alltid en noggrann kalkyl över dina nuvarande kostnader, samt hur dina kostnader kommer se ut med ännu större lån. Läs mer om lån och jämför olika banker på Creddit som är en bra lånjämförelsesajt.

Gör det själv

Om du är händig finns det mycket pengar att spara på att göra stora delar av jobbet själv. Även om du inte har kunskaperna kan du göra mycket grundarbete själv. Om du t.ex. ska tapetsera om kan du riva ner de gamla tapeterna för att minska tapetserarens arbetstid. En minskad arbetstid minskar också dina kostnader för renoveringen. Om du byter golv kan du riva dän de gamla plastmattorna. Allt byggavfall som uppkommer kan du som privatperson köra till återvinningsstationen. För privatpersoner är det gratis att göra sig av med detta avfall, men för företag kostar det en avgift. Denna avgit kommer drabba dig som slutkund om du inte gör jobbet själv. Med besparingar som dessa kan du minska kostnaden för din renovering och minska dina lån eller ditt sparkapital.