Energisnåla vitvaror

Sedan EU-energiklassningen för kyl- och frysskåp infördes har övergången från skåp av C, D, E och F-klass till de betydligt mer miljövänliga A- och B-klassade skåpen, gått i en rasande fart. Få är de som idag vill ha ens en B-klassad kyl eller frys och i de fall det förekommer rör det sig oftast om ett billigare alternativ för sommarstugan eller båten där skåpen bara är påslagna en bråkdel av året.

De allra flesta vill ha A-klassade skåp med ett eller flera plus. Även fast ett A+++ skåp kostar några tusenlappar mer i inköp får man på sikt igen merkostnaden, eftersom elförbrukningen går ner väsentligt. De flesta av oss är alltså beredda att lägga lite extra pengar för att få ett skåp som är snällare mot både miljön och plånboken.

Kyl- och frysskåp tillhör de vitvaror som är enklast att ge en miljöklassning. Det beror främst på att skåpen nuförtiden bara har en kompressor. Tidigare hade de normalt två. En annan faktor som bidrar till energibesparing är hur facken är placerade. Idag har de flesta skåp en betydligt mer optimal utformning av facken.

Andra typer av vitvaror är svårare få upp i A-klass utan att kompromissa med deras prestanda och effektivitet. Exempelvis tvättar en A-klassad tvättmaskin långsammare för att spara energi, vilket kan upplevas som en nackdel av vissa.

När man energiklassar tvättmaskiner och diskmaskiner tittar man på hur mycket vatten de förbrukar eftersom det är uppvärmningen av vattnet som drar energi. Idag kan en energisnål diskmaskin klara sig på så lite som 7-10 liter vatten på en körning medan en energisnål tvättmaskin drar cirka 50 liter.

Även om energisnåla produkter är dyrare är de nästan alltid värda den extra kostnaden. I många fall har man tjänat in investeringen på så lite som 3-5 år. Elpriserna kommer med all sannolikhet att stiga i framtiden vilket gör att energisnåla produkter blir än mer förmånliga på längre sikt.

Det här inlägget postades i Inredning. Bokmärk permalänken.